giovedì 14 giugno 2018

Blaženi Gilbert Keith Chesterton? - La santità di Chesterton in sloveno

Blaženi Gilbert Keith Chesterton?

Blaženi Gilbert Keith Chesterton?

Avtor priljubljenih detektivskih zgodb o očetu Brownu, Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) bi lahko postal prvi angleški katoliški svetnik po 17. stoletju. Uradni cerkveni postopek, ki je bil opravljen na zahtevo northamptonskega škofa Petra Doyla, je končan; poročilo naj bi bilo predstavljeno julija letos, kot so poročali britanski mediji. Na prvi stopnji so preverjali čudeže, ki naj bi se zgodili na priprošnjo globoko vernega pisatelja, in zavrnili očitke o njegovem antisemitizmu.

Duhovnik John Udris, ki mu je škof Doyle zaupal pripravo poročila, je v pogovoru za medije dejal, da v pisatelju »ni bilo niti trohice rasizma«, neplodni katoliški pari pa naj bi na Chestertonovo priprošnjo »na čudežen način« le postali starši. Priljubljeni avtor je živel v mestu Beaconsfield, ki sodi v northamptonsko škofijo. Po prejemu poročila se bo škof odločil, ali bo za Chestertona odprl uradni beatifikacijski postopek.

Chesterton bi bil med redkimi Angleži, ki so bili po letu 1970 povzdignjeni na čast oltarja. Za svete je bilo nazadnje oktobra 1970 razglašenih t.i. »Štirideset mučencev Anglije in Walesa«, ki so bili med leti 1535 in 1679 zaradi veleizdaje obsojeni na smrt, papež Benedikt XVI. pa je septembra 2010 za blaženega razglasil kardinala Johna Henryja Newmana.

Udrisova naloga je bila, da je zbral dejstva o življenju in češčenju G. K. Chestertona, skupaj z morebitnimi čudeži. Chesterton bi bil lahko velike zgled za Cerkev, je prepričan angleški duhovnik; bil je »ljubitelj piva in burgundca« in »ne predstavlja konvencionalne podobe svetnika«.

Vir: Kathpress / Daily Mail
Foto: splet / Wikipedia

Nessun commento: